[Solved] Tabung Kritikal  

  RSS

(@muhammadyazed)
Trusted Member Agent
Joined: 2 years ago
Posts: 93
07/08/2017 6:33 pm  

Tabung Kritikal wajar disediakan bagi menghadapi musibah kewangan iaitu:

1. Kematian

2. Sakit Kritikal

3. Lumpuh Kekal

Tabung Kritikal yang saya sediakan cover :

1. Death/TPD

2. Critical illnesses

3. Elaun Hospital

4. Personal Accident

============

Kajian kes :

Lelaki, umur 29, Kerani, gaji RM2,500

Deth/TPD : RM100,000

CI: RM100,000

HI : RM100/day

PA : RM100,000

===========

a. Pampasan Death/TPD:

Diberikan kepada waris sekiranya berlaku kematian ataupun Total Permanent Disability (Lumpuh Kekal Keseluruhan)

b. Critical Ilness

Diberikan kepada peserta sekiranya disah diagnosis dengan salah satu daripada 36 jenis penyakit kritikal yang dilindungi. Dan sijil di waive kan (tak perlu bayar lagi dah)

c. Hospital Elaun

Duit poket setiap kali bermalam di hospital sama ada hospital swasta ataupun kerajaan.

Contohnya bermalam 5 hari x RM100 = RM500 diberikan kepada peserta.

d. Personal Accident

Diberikan kepada peserta sekiranya berlaku kemalangan.

Sekiranya ada pertanyaan, whatsapp saya di  http://muhammadtakaful.wasap.my/

 

Muhammad
VMC Membership Takaful Advisor
http://vmcvip.wasap.my/


Quote
(@aidasufian)
Active Member
Joined: 2 years ago
Posts: 6
08/08/2017 11:15 am  

Salam En Yazed.

Kalau macam contoh yg atas ni. Sebulan kena bayar berapa ya? ALso, kalau saya dah ada life insurance dgn syarikat lain, boleh ke beli satu lagi?


ReplyQuote
(@muhammadyazed)
Trusted Member Agent
Joined: 2 years ago
Posts: 93
08/08/2017 1:12 pm  
Posted by: AidaSUfian

Salam En Yazed.

Kalau macam contoh yg atas ni. Sebulan kena bayar berapa ya? ALso, kalau saya dah ada life insurance dgn syarikat lain, boleh ke beli satu lagi?

Contoh quotation ini adalah untuk Tabung Kritikal Asas Gandaan 100.

Bulanan hanya RM 120/bulan sahaja dan lindungi sehingga umur 100 tahun

Muhammad
VMC Membership Takaful Advisor
http://vmcvip.wasap.my/


ReplyQuote
(@muhammadyazed)
Trusted Member Agent
Joined: 2 years ago
Posts: 93
08/08/2017 2:09 pm  
Posted by: AidaSUfian

Salam En Yazed.

Kalau macam contoh yg atas ni. Sebulan kena bayar berapa ya? ALso, kalau saya dah ada life insurance dgn syarikat lain, boleh ke beli satu lagi?

Sebenarnya tiada limit/had berapa banyak sijil yang sis mahukan dan tak terhad kepada hanya satu company je.

Sekiranya dah ada plan medikal kad di AIA Takaful, Hibah Plan di PruBSN, dan ada plan Income protection di Etiqa, boleh untuk tambahkan lagi sijil (yang bukan medikal kad) di Takaful IKHLAS untuk meningkatkan lagi jumlah pampasan sijil sedia ada untuk mengelakkan "underinsured" seperti yang diperkatakan di sini ataupun untuk review sijil-sijil lama agar tidak "over budget".

"Underinsured" bermaksud nilai perlindungan / coverage tak mencukupi sama ada pampasan kematian/TPD ataupun pampasan sakit kritikal.

=====

Di Malaysia ada 15 takaful company untuk sis pilih.

 

Dan juga 16 syarikat insurans sedia ada.

Asalkan bersesuaian dengan :

1. Budget

2. Manfaat

3. Tempoh perlindungan

=====

Sebenarnya untuk kira Income Protection yang wajar disediakan adalah 10 tahun gaji untuk pampasan kematian/TPD dan 5 tahun gaji untuk pampasan sakit kritikal.

Dalam contoh kajian kes yang saya berikan sebelum ini :

Lelaki, umur 29, Kerani, gaji RM2,500

Beliau memerlukan :

Pampasan Kematian/TPD : RM 2,500 x 12 bulan x 10 tahun gaji : RM300,000

Pampasan Sakit Kritikal : RM 2,500 x 12 bulan x 5 tahun gaji : RM 150,000

Dalam contoh ini, beliau perlu memperuntukkan RM140 setiap bulan sahaja.

Inilah yang dikatan "bukan underinsured" kerana coverage telah cover income yang hilang akibat musibah kewangan, dan seterusnya melindungi waris/keluarga kita untuk memulakan kehidupan baharu.

 

Muhammad
VMC Membership Takaful Advisor
http://vmcvip.wasap.my/


ReplyQuote
 LiLi
(@lili)
Active Member
Joined: 2 years ago
Posts: 8
09/08/2017 10:38 am  

Good info En Yazed. Thank you! Very helpful lah ejen-ejen di sini 😀

Lili is my name <3


ReplyQuote
(@aidasufian)
Active Member
Joined: 2 years ago
Posts: 6
09/08/2017 10:54 am  
Posted by: Muhammad Md Yazed
Posted by: AidaSUfian

Salam En Yazed.

Kalau macam contoh yg atas ni. Sebulan kena bayar berapa ya? ALso, kalau saya dah ada life insurance dgn syarikat lain, boleh ke beli satu lagi?

Contoh quotation ini adalah untuk Tabung Kritikal Asas Gandaan 100.

Bulanan hanya RM 120/bulan sahaja dan lindungi sehingga umur 100 tahun

Kalau yang RM120 sebulan tu. Memang tak berubah ke? Atau tahun-tahun meningkat?


ReplyQuote
(@aidasufian)
Active Member
Joined: 2 years ago
Posts: 6
09/08/2017 10:54 am  
Posted by: LiLi

Good info En Yazed. Thank you! Very helpful lah ejen-ejen di sini 😀

Setuju! 


ReplyQuote
(@muhammadyazed)
Trusted Member Agent
Joined: 2 years ago
Posts: 93
09/08/2017 12:42 pm  

Bila kita sertai plan takaful, sumbangan bulanan (contohnya RM120), akan dipecahkan kepada 2 iaitu :

1. Caj Tabaru'

2. Savings

Tapi perlu diingat, savings dalam takaful TIDAK SAMA seperti di bank.

Savings dalam takaful digunakan untuk menampung kenaikan caj tabaru' -> sebab itu sumbangan tidak berubah

ataupun untuk cover sumbangan bulanan yang kadang-kala kita terlupa -> sebab itu sijil tetap aktif.

Caj tabaru' adalah kos perlindungan untuk setiap manfaat yang kita pilih dalam sesuatu plan kita sertai. Semak sijil takaful untuk ketahui.

Kemungkinan sumbangan akan meningkat, iya tetap ada tetapi dengan adanya savings yang ada dalam plan takaful, sumbangan tidak akan meningkat selagi kita TIDAK keluarkan duit dari takaful.

Sebab itu takaful BUKAN simpanan dan kalau ada agent kata takaful ni savings/investment, mohon lari jauh-jauh 😀

=====

Savings yang diperkatakan ada itu sebenarnya datang dari Cash Value/Surrender Value/Savings dan nilai tersebut bergantung kepada performance syarikat takaful juga. Mohon semak di branch @ call terus syarikat takaful anda untuk ketahui.

🙂

Muhammad
VMC Membership Takaful Advisor
http://vmcvip.wasap.my/


ReplyQuote
(@muhammadyazed)
Trusted Member Agent
Joined: 2 years ago
Posts: 93
09/08/2017 12:44 pm  

Terima kasih 🙂

Saya agent yang aktif disini akan membantu sedaya boleh agar masyarakat mendapat ilmu yang sebetulnya 🙂

Muhammad
VMC Membership Takaful Advisor
http://vmcvip.wasap.my/


ReplyQuote
(@aidasufian)
Active Member
Joined: 2 years ago
Posts: 6
09/08/2017 7:06 pm  
Posted by: Muhammad Md Yazed

Bila kita sertai plan takaful, sumbangan bulanan (contohnya RM120), akan dipecahkan kepada 2 iaitu :

 

Sebab itu takaful BUKAN simpanan dan kalau ada agent kata takaful ni savings/investment, mohon lari jauh-jauh 😀

=====

 

🙂

Ni yang suspen sebab kalau cakap dengan ejen kebanyakannya kita tak tau boleh percaya 100% ke, Sebab tu nak faham dulu sebelum bincang dgn mana-mana ejen, at least faham sikit sikit. Terima kasih sekali lagi. 🙂


ReplyQuote
(@muhammadyazed)
Trusted Member Agent
Joined: 2 years ago
Posts: 93
10/08/2017 12:59 pm  
Posted by: AidaSUfian
Posted by: Muhammad Md Yazed

Bila kita sertai plan takaful, sumbangan bulanan (contohnya RM120), akan dipecahkan kepada 2 iaitu :

 

Sebab itu takaful BUKAN simpanan dan kalau ada agent kata takaful ni savings/investment, mohon lari jauh-jauh 😀

=====

 

🙂

Ni yang suspen sebab kalau cakap dengan ejen kebanyakannya kita tak tau boleh percaya 100% ke, Sebab tu nak faham dulu sebelum bincang dgn mana-mana ejen, at least faham sikit sikit. Terima kasih sekali lagi. 🙂

Hihi.

Mesti ada ilmu terlebih dahulu agar tak terkena.

Nota :

1. Jika medikal kad keutamaan, tinggikan nilai coverage medikal kad. Pastikan tiada had limit tahunan. Kalau ada had limit tahunan, pastikan besar hadnya minima 1 juta untuk elakkan kadar inflasi 10 tahun ke hadapan kerana medikal kad akan meningkat kosnya setiap tahun. Pastikan hospital panel hospital swasta cover keseluruhan Malaysia dan banyak pilihan hospital panel. 

2. Jika medikal kad satu benda yang mahal/luxirios, lebih baik sediakan Income Protection, dan cara kira berapa coverage yang diperlukan telah saya nyatakan sebelum ini. Pastikan INCOME bulanan kita terjamin sekiranya berlaku sesuatu.

Ingat, TAKAFUL adalah LIFE BUOY kepada income kita.

BUKAN simpanan/savings/investment.

Sebagai orang islam, pastikan takaful... Bukan insurans konvensional.

Syarikat Takaful yang ada single license family/life takaful hanyalah Takaful IKHLAS Berhad sahaja.

Yang lain-lain double license company (ada lesen takaful & insurans)

🙂

Muhammad
VMC Membership Takaful Advisor
http://vmcvip.wasap.my/


ReplyQuote
Share:
  
Working

Please Login or Register